Strikkeguide for begyndere

Strik er hyggeligt, sjovt, afstressende og meget populært. Der er ikke grænser for, hvad du kan strikke; lige fra klude, pynt og tøj til det smukkeste sjal i hulmønster.
Hvis du ikke har prøvet at strikke før, kan det føles svært at give sig i kast med. 
Med lidt tålmodighed og gå-på-mod, har du til gengæld mulighed for at kreere noget, du virkelig kan blive glad for og stolt over.
Det kan virke en smule forvirrende med alle de valg, du skal træffe, inden du for alvor går i gang; materialer, udstyr og opskrifter, hvis ikke du har prøvet det før. Fortvivl ikke!
Jeg har lavet en strikkeguide til dig og giver dig gode råd og links, så du kan komme godt i gang og få en god oplevelse med det. 

Helt enkelt er det strikkepinde og garn, du har brug for! Men hvilke strikkepinde og hvilket garn du vælger afhænger af, hvad du har det bedst med. Det bedste råd er, at du prøver dig frem. 

Garn

Måske er du faldet for og har købt et lækkert garn, og her er det vigtigt, at du vælger den størrelse strikkepind, som står angivet på banderolen på garnnøglet.
Det vil altid være en god idé at lave en strikkeprøve med den strikkepindestørrelse, som står på banderolen. Ellers kan du risikere, at det enten bliver for stort, for løst, for stramt eller for småt.
Hvis din strikkeprøve f.eks er større end det, der står, bliver din bluse – hvis du vil strikke en sådan – jo for stor. Og omvendt hvis den er for lille. Du kan læse mere om det under Garnforbrug og strikkeprøve.

Der findes et hav af garntyper og mærker at vælge imellem, og priserne varierer meget. Jeg vil anbefalde dig at starte med uld, da det er elastisk og derfor lettere at arbejde med end f.eks bomuld. Du kan læse meget mere om garntyper her.

Strikkepinde

Der findes forskellige typer strikkepinde både i udformning og materiale. Du kan læse mere uddybende om strikkepinde her, men overordnet findes disse typer:

Rundpinde
Rundpinde er 2 lige pinde samlet med en nylonsnor (wire) i midten. De fås i forskellige længder. De er gode til at strikke rundt med. Mange bruger dem også til at strikke frem og tilbage med. Fordelen ved rundpinde er, at du nemmere kan have skuldrene nede og hænderne i skødet, så du slapper af i arme og skuldre og undgår smerter ved længere tids brug.

Jumperpinde
Jumperpinde er 2 lige pinde med en knop i enden. Det er nok dem, du kender bedst.
De er det bedste valg, hvis du er nybegynder, da du her undgår at garnet falder af pindene, da knopperne i enderne fungerer som stopklodser.
De kan være hårde at sidde med i længere tid, hvis du strikker meget og længe, da du nemt kommer til at spænde i arme og skuldre – simpelthen fordi mange har en tendens til at løfte skuldrene med jumperpinde.

Strømpepinde
Som navnet antyder, bruges strømpepinde ofte til… ja, strømper. De er spidse i begge ender, og du strikker rundt ligesom med rundpinde.
Du bruger 3-5 pinde ad gangen. Du har maskerne fordelt på fire pinde og strikker med den femte. De er også gode til mindre projekter som ærmer, huer og lignende.

Som sagt kan det være en jungle at finde rundt i oplysningerne om, hvilken type mærke og materiale du skal vælge.
Strikkepinde fås i forskellige materialer såsom aluminium, træ (bambus, birketræ), stål, plast. Prøv dig frem, og vælg det, du føler, er det rigtige for dig.

Andet tilbehør

Du får brug for lidt mere for at være opdateret på dit udstyr. Udvalget er stort, men det mest elementære vil være følgende:

Maskemarkører
Maskemarkører er utroligt nyttige til at markere et punkt i dit strik: sidesømme, ind- og udtagninger, farveskift og meget andet. De er uundværlige for mange, og der kan snildt være mange markører i et strikketøj afhængig af sværhedsgrad, og hvad du laver i dit strikketøj. Med maskemarkører slipper du for at skulle tælle hele tiden eller at holde øje med, hvor langt du er nået.
Se mere om maskemarkører her.

Strikkenål
Du får også brug for en strikkenål til at sy dit arbejde sammen og hæfte garnender.
Strikkenåle er uden spids, så du kan sy ned imellem maskerne og ikke ned i garnet.
Hullet i nålen er så stort, at du kan tråde den med det garn, du bruger – selv et tykt garn. Se mere om strikkenåle her.

Saks
En saks er altid god at have ved hånden. En strikkesaks er perfekt til at klippe garn og tråd over – især når du hæfter ender og skal klippe tæt på strikketøjet.Du kan læse mere om sakse her

Når du har udstyret i hus, er du klar til at begynde på dit strik.

Der findes et hav af instruktionsvideoer og beskrivelser af, hvordan du lærer at strikke.
Jeg vil anbefale, at du starter med noget enkelt, f.eks en vaskeklud, karklud eller måske et halstørklæde.

Jeg arbejder på at lave en guide om de grundlæggende strikketeknikker, så du i ro og mag kan komme godt i gang og føle dig fortrolig med at strikke. Guiden bliver en blanding af videoer, fotos og uddybende tekster, og jeg fortæller selvfølgelig om det på bloggen, når det er klar 🙂