Top down or not?

Overblik

Top down or not?

Hvad vil det sige at strikke top down?

Ja, det er direkte oversat, at strikke oppefra og ned.

Da jeg startede med at strikke for efterhånden mange år siden, strikkede jeg altid trøjer nedefra og op. Altså begyndte med en rib, og strikkede opefter. Sådan havde jeg lært, at det skulle det gøres, og jeg fulgte nøje den valgte opskrift.

Senere stødte jeg på begrebet ”top-down” og jeg synes, til at begynde med, at det lød lidt svært og indviklet.

Men jeg var nysgerrig, og begyndte at undersøge det nærmere, og blev meget klogere på hvad det var.

Det smarte ved top-down er nemlig, at du kan måle strikketøjet på dig selv (eller en anden du evt. strikker til, med mindre det er en gave selvfølgelig) jævnligt undervejs, og sikre at den passer perfekt til lige netop dig/modtageren. Raglanindtagningerne kan laves i en uendelighed af udformninger og mønstre. Kun fantasien sætter grænser. Se fotos nedenfor.

Det nemmeste og hurtigste er at strikke en trøje i glatstrik på rundpind, hvor du strikker ret hele vejen rundt. Strikker du derimod en cardigan, kan du vælge at strikke frem og tilbage, så du på den ene pind strikker ret, og den anden vrang. Du kan også vælge at strikke rundt og til sidst klippe op midt på strikketøjet. Der er jeg nok lidt valen, eller skal jeg kalde det ret TØSET. Jeg tør simpelthen ikke! Jeg har endnu til gode at prøve at klippe mit strikketøj op, men jeg kan godt se den store fordel i at strikke rundt istedet for ret og vrang, så en skønne dag gør jeg det. Jeg lover at lave et blogindlæg om det, når den dag kommer. Med mindre – selvfølgelig – at det fuldstændig går i fisk… men hvorfor skulle det dog gøre det!

Strikker du mønsterstrik eller flerfarvet, vil det ligeledes være en god idé at strikke rundt, og klippe op til sidst, hvis du vil strikke en cardigan, da det kan være noget bøvlet at strikke mønsterstrik på bagsiden af strikketøjet. Måske er der en måde at gøre det på? Jeg har bare ikke opdaget det endnu…

Jeg vil klart anbefale at prøve top down metoden, hvis ikke du har prøvet det. En ny verden åbner sig, og du vil få en trøje, som passer perfekt til lige netop DIG eller til én du ønsker af forære til.

Rigtig god ”rund”-strikkelyst!

Raglan med hulmønster
Raglan med enkelt maske
Raglan med 3 masker i glatstrik
Raglan med mønster
Del:
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

2 reaktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

inspiration
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær blandt de første til at få besked om nye opskrifter, tips & tricks samt spændende ideer til nye projekter

Tak for interessen

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev