Garntyper

Overordnet om garn

Kender du det? Du har sat dig godt til rette i din ynglingsstol. Alt er indenfor rækkevidde; strikkepinde, strikkeopskrift, maskemarkører, det lækreste garn, og måske en dejlig kop te/kaffe eller hvad du synes fuldender din strikkestund. Nu venter en dejlig stund i kreativitetens tegn.
Men hvordan ved du, hvilket garn du skal bruge? Hvilken effekt det har? Hvor det kommer fra? Det kan faktisk være en jungle at finde rundt i. I guiden herunder finder du information om forskellige garntyper og deres egenskaber.

Helt grundlæggende er garn fremstillet af enten naturlige eller syntetiske fibre.

Naturfibre stammer fra planter eller dyr. Plantefibre består af cellulose, og omfatter bl.a. bambus, hør, bomuld, hamp, nælder m.fl. Fibrene fra dyr består af protein og omfatter uld fra bl.a. får, alpaka, lama, moskus, kashmir, vikunja (en kamelart), angora,  yak og silke (spundet af larver).

Syntestiske fibre er kunstigt fremstillede stoffer, hvor nogle er oliebaserede såsom bl.a. nylon, polyamid, polyester og akryl, og andre er  vegetabilsk fremstillet såsom bl.a. rayon, tencel og viskose.

uld

Uld har mange egenskaber – det er åndbart og hjælper med at regulere temperaturen ved at transpirere sved væk fra kroppen. Det tørrer desuden hurtigt, og sveder man, kommer det ikke så let til at lugte. Faktisk har ulden utroligt mange fordele, og det er sikkert også derfor, at det har været anvendt af mange og i mange generationer. Den mest kendte og anvendte uld stammer fra får, men også lamaer, kameler og kaniner leverer uld. Herunder vil jeg nævne nogle forskellige uldtyper:

Angora

Angoraulden stammer fra angorakaninen. Et utroligt blødt og smukt garn fra et sødt dyr. Pelsen er langhåret og silkeblød, og garnet er et eksklusivt og relativt dyrt garn, som giver et ret “fluffy” og luftigt garn. Oftest er angora blandet med andet garn som bomuld eller merinould, da hårene ellers vil fælde for meget og stå i en sky omkring dig. Desuden vil en trøje i ren angora være meget varm. Det egner sig til gengæld rigtig godt som f.eks en boa eller pyntebort. Der var en årrække, hvor salg af angorauld faldt pga. en video fra Kina, hvor man så de stakkels kaniner blive flået levende. Gudskelov foregår det ikke sådan i Danmark! Der findes flere avlere, som sætter en ære i at behandle kaninerne godt og forsvarligt, så man er sikker på et bæredygtigt og dyreetisk færdigt strikkeprodukt.

Kamel

Kameluld stammer fra den to-puklede kamel. Ulden fremstilles af hår, som den naturligt fælder eller som børstes af. Kameluld er fugt- og svedabsorberende, utrolig slidstærkt og blødt. Det er varmere end fåreuld, og betragtes som ren luksus og kan sammenlignes med kasmir.

Den blandes ofte med Merinould og kunstfibre som nylon og polyamid.

Kameluld spindes ikke på traditionel vis, men pustes ud i rør af nylon, hvorved garnet bliver hult og dermed isolerer bedre.

Kashmir

Kasmir er noget af den mest fine og bløde uldtype og er derfor også noget af den dyreste uld at købe. Blandt andet fordi det ikke giver så meget uld pr. ged som eksempelvis får. Desuden håndkæmmes de en gang om året. Kasmiruld stammer fra kashmirgeden som lever i Pakistan, Indien, Kina og Afganistan. Det har – ligesom merinoulden – meget tynde fibre og kradser derfor ikke, men føles behagelig. Det er et skrøbeligt garn, som ofte ikke holder lige så længe som merinould. Men man er altid sikret et meget fint og blødt produkt. Garnet sælges oftest som blandingsgarn med f.eks. merino, silke, mink, yak eller kunstfibre.

Lama

Lamauld sammenlignes tit med alpakauld, men der findes en ren lamauld, som slet ikke ligner alpakaulden. Den kan være blød, lækker og fin, men kan også være grov og ru, og derfor bedst egner sig til f.eks. møbelstof. Den anses da også for mindre fin end alpakaulden. Den har de samme egenskaber som alpakaulden: hule fibre, stor isoleringsevne og en lethed. Den indeholder ingen lanolin, og produceres oftest som blandingsgarn med uld, og babylamaen blandes ofte med silke. Den findes i mange smukke naturfarver.

Merino

Der findes forskellige racer af merinofår og dermed også merinould. Den fineste merinould er kendetegnende ved at have meget tynde fibre og er derfor blødere end andre typer fåreuld. Samtidig har det en evne, som gør det meget let og luftigt samtidig med en stærk tråd.​

Mohair

Mohair stammer fra mohairgeden. Det er et dyrt garn og minder meget om silke, men har ikke den samme blødhed og behagelige fornemmelse på kroppen. Den har ligesom de andre typer uld de gode temperaturregulerende egenskaber, og er samtidig utroligt slidstærk og elastisk. Det egner sig godt både som følgetråd eller alene.​ Mohair er glansfuldt og filtrer ikke.

Moskus

Moskusulden stammer fra moskusoksen. Det er let, blødt og meget varmt; faktisk 8 gange varmere end fåreuld, og du mærker det allerede, når du strikker med det. Det betragtes som meget eksklusivt, og hver okse giver da også kun 1 kilo uld om året. Det spindes af moskusoksens underuld, og bliver blandt andet produceret på Grønland, hvor man en gang om året skyder Moskusokser, spiser kødet og flår ulden af skindet. Man skal være opmærksom på, at moskusuld giver sig i brug og kan miste elasticitet og facon, hvorfor det anbefales at bruge et følgegarn sammen med det.

Shetland

Shetlandsuld stammer fra en fårerace fra den skotske nordkyst. Dens fibre er lidt grovere end merinoulden og kan derfor nemmere have en tendens til at kradse. Den er kendt for høj kvalitet og holdbarhed og kan også fås blød og behagelig.

Vikunja (spansk vicuña)

Ulden fra det lamalignende kameldyr vikunja (fra spansk Vicuña), som lever i Andes og i Sydamerika, er formodentlig verdens dyreste.

Det er silkeblødt, varmt og let. Prisen for 25 gram var ca. 1.400 kr. (i 2020).

Yakokse

Yakokser lever i Centralasien, Indien og Tibet. Ulden spindes af yakoksens underuld, som er meget varm og blød, hvilket placerer den i luksusklassen over kasmiren, simpelthen fordi der produceres mindre af den. Fibrene er lette og hårdføre, og spindes i forskellige tykkelser lige fra 100% yak til blandningskvaliteter med f.eks. kashmir, merino, morbærsilke og kunstfibre. Babyyak er endnu finere og blødere.

Andre garntyper fra dyr

Alpaka (el. alpaca)

Alpaka stammer fra alpaka-lamaen, som lever i Sydamerika. Apakauldens tynde og fine fibre gør det meget blødt og behageligt at have på. Det er utrolig slidstærkt og menes at holde 4-5 gange længere end tekstiler af andre naturfibre som f.eks. uld. Det har en høj isoleringsevne, da alpakafibrene indeholder små mikroskopiske luftbobler. Alpakagarn er varmt, og egner sig godt til huer, handsker og tørklæder. Alpaka indeholder ikke lanolin, som findes i uld. Det er derfor et rigtigt godt garn til folk med uldallergi. Det fælder og fnugger ikke, da fibrene har en meget glat overflade. Det virker desuden smudsafvisende og selvrensende pga et højt olieindhold. Det fås i mange smukke naturfarver som råhvid, gylden, grå, brun og sort – faktisk findes ingen anden naturfiber i samme mangfoldighed af farver som alpakaen. 100% alpaka kan over tid miste sin elasticitet og facon, og derfor bliver de ofte blandet med andre garntyper som fåreuld, bomuld, silke eller andet.

Mink

Minkgarn består af den afklippede pels, som bearbejdses, så det bliver muligt at spinde garn af den.

Det laves næsten altid som et blandingsgarn med f.eks. uld, viscose eller kasmir.

Silke

Silke forbindes med luksus. Tænk bare på udtrykket ”blød som silke”. Silken stammer fra silkesommerfuglens pupper og adskiller sig ved at bestå af én lang tråd til forskel fra f.eks. bomuld, som er spundet til en tråd af korte fibre. Silken har mange egenskaber: Den er glat, i modsætning til bl.a. bomuld og uld, og har en fantastisk blødhed. Den er mug-resistent og antibakteriel. Den er slidstærkt – kun lidt mindre end nylon. Faktisk er den stærkere end stål set i forhold til dens vægt. Den tørrer ret hurtigt, krøller næsten ikke og kan absorbere op til 30% fugt uden at virke vådt. Silke findes i forskellige kvaliteter:

Morbærsilke: er den fineste og tråden den tyndeste naturfiber i verden. Den fremstilles af silketråd fra sommerfuglelarven Bombyx Moris, der lever af morbærblade. Den er fremavlet af mennesker, og findes derfor ikke i naturen. 

Tussahsilke (også kaldet vegansilk) vokser vildt i naturen, og stammer fra silkesommerfuglen hvis larver producerer denne type silke. Den betragtes ikke som lige så fin som morbærsilken, men den er til gengæld mindre lysfølsom og slidstærk.

Bourettesilke (råsilke) spindes af silkerester, brudte fibre og affald fra silkeproduktionen. Den er grovere og mere mat og ujævn i både struktur og farvning.

Schappesilke er også et “affaldsprodukt” spundet af ødelagte og tomme silkekokoner.

Kvaliteterne blandes ofte sammen eller blandes med f.eks alpaka og mohair.

Garntyper fra planter

Bambus

Bambus anses for at være en af de mest bæredygtige planter. Den kræver ingen brug af pesticider og skadedyrsbekæmpelse, og er biologisk nedbrydelig. Bambus minder meget om og ligner silke eller meget blød bomuld. Det føles meget blødt og rart at have på. Det er derfor et fint garn for folk, som absolut ikke kan lide, at det kradser. Bambus er fugtabsorberende – det kan faktisk absorbere op til tre gange sin vægt og holder derved fugt væk fra huden, og ladet det fordampe. Det er supergodt til både varmt og koldt klima ved hjælp af dens indbyggede temperaturkontrol; om sommeren sørger det for at du bliver kølet ned, og om vinteren holder det dig varm ved at indfange varm luft i fibreneog holde din hud tør og fri for fugt. Bambus virker antibakteriel og kan dræbe de lugtfremkaldende bakterier, som lever på huden, og fjerne lugtgener.

Bomuld

Bomuld stammer fra bomuldsplanten. Selve bomulden er en fiber, som vokser rundt om frøene på bomuldsplanten. Den spindes til bomuldsgarn. Bomuld er et populært garn, som kan anvendes til næsten alt; tæpper, puder, tøj, bamser… ja listen er uendelig. Det er et lidt tungt garn, som til gengæld tåler vask på 60 grader, hvilket gør det attraktivt at strikke af til børn. Lige nu er det meget populært at strikke karklude. Det varmer ikke så meget som uld, men er til gengæld fint til forårs- og sommerstrik. Ønsker du en lidt varmere bluse, kan du med fordel vælge en følgetråd eller købe et blandingsgarn f.eks bomuld/uld. Det er et forholdsvist billigt garn, som findes i et væld af farver, så du kan komme langt for en billig penge.

Hamp

Hamp er en af de ældste og mest alsidigt anvendte tekstilfibre. Den er slidstærk og langtidsholdbar og angribes ikke af insekter og plantesygdomme. Det er stænglen, som anvendes til at spinde tråde af. Hamp vil kunne erstatte nogle syntetiske fibre.

Hør

Hør stammer fra hørplanten, som oftest plukkes ved håndkraft. Den har lange fibre, og er derfor et stærkt garn. Det kan dog virke lidt stift, men efter vask bliver det som regel dejligt blødt. Den er et rent naturprodukt, indeholder ikke lanolin og kradser derfor ikke. Den er derfor et godt valg til folk, der ikke kan tåle uld. 

Syntetiske garntyper

Nylon

Nylon er syntetisk og utrolig slidstærkt. Det er en absolut del af strømpegarn, da det gør strømperne holdbare og bevarer farven. Det er tilmed nemt at gøre rent.

Akryl

Akryl er et syntetisk materiale fremstillet af råolie. Det er stærkt, optager ikke fugt og tørrer derfor hurtigt. Det kan maskinvaskes og kombineres ofte med andet type garn som f.eks. uld. Der er mange meninger om akrylgarn, og det deler vandene imellem dem, som absolut ikke vil bruge det, og dem som holder af det. Der findes facebookgrupper kun for akryl-strikkere.