Strik og kærlighed til dyrene

Overblik
En glad og tilfreds modtager af legetøj. Foto: Lillian Jespersen

Strik og kærlighed til dyrene

Katten er et utroligt dyr; smuk, graciøs og meget tillidsfuld, hvis altså du giver det lov. Møder du katten med tillid, og viser at du vil det, får du tifoldigt tilbage.

Denne udtalelse er ikke min, men én af Fyns Internats flaskeplejere.

Jeg ELSKER selv dyr, og er den glade ejer af et par skønne 12-årige hankatte – hentet på dyreinternat – naturligvis. Jeg behøver nok heller ikke fortælle, at mine to ”kattedrenge” er meget forkælede.

Vores egne 2 hankatte Pepsi og Marco. Foto: Lisbeth Reumert

Jeg sad en dag og kiggede på facebook, og lige der poppede et opslag op med billeder af alskens skønne hjemmelavede strikkede og hæklede ting til kattene på Fyns Dyreinternat. Mine øjne faldt på bl.a. tæpper, kattesenge, masser af kugler, klude og der midt i al den herlighed, lå og sad de sødeste katte.

Teksten på opslaget fortalte om et meget taknemmeligt og overvældet Dyreinternat, som havde modtaget det fra deres flaskeplejer til stor glæde for kattene… og helt sikkert også for personalet omkring kattene.

Den indre strikker og dyreelsker i mig blev dybt rørt, og min tanke var straks at det ville jeg gerne slå et slag for. Så jeg kontaktede internatet og senere den nævnte flaskeplejer for at høre mere. Det var nogle gode samtaler, og jeg lærte en hel del om det at passe på udsatte katte.


Hvad er Fyns Internats katteteam?

Fyns Internat hører under Dyrenes Beskyttelse, og dækker Fyn, Sønderjylland og trekantsområdet. De tager sig af alle mindre familiedyr; især hunde og katte. De har ca. 200 plejefamilier til katte – herunder flaskefamilier til helt små killinger og voksne katte, som har brug for ro. De har flest flaskefamilier. Fælles for dem alle er, at det er på frivillig basis, og alle får dækket deres udgifter.

Forudsætningen for at blive plejefamilie er ifølge Fyns Internat: Stort hjerterum, hus og kærlighed, og ikke mindst stor tålmodighed.


Kunne du tænke dig at blive frivillig?

De kan altid bruge frivillige (især flaskefamilier), og du er velkommen til at sende en mail til: fyn@dyrenesbeskyttelse.dk eller kontakte dem på tlf.: 88 77 43 00.

Går du og overvejer at adoptere en kat, kan du altid tjekke ud både hvordan, og hvilke katte de har på internatet her. Det er virkelig et besøg værd.


Hvordan vælges en familie?

De gør virkelig meget for at finde det rette match. Det er vigtigt at alle familiemedlemmer møder op, så de kan danne sig et billede af dem i forhold til katten med det bedste match for øje. Familier får altid en række spørgsmål som f.eks. ”er der mulighed for at katten kan komme ud?”, ”er der børn i familien?”, ”er der andre dyr?”

Alle adopterede katte er altid neutraliserede, øremærkede og vaccineret. På den måde undgår man at der kommer endnu flere herreløse katte.

Helt nye beboere på internatet. Foto: Lillian Jespersen
En nysgerrig gavemodtager. Foto: Lillian Jespersen

Hvordan er det mon at være flaskeplejer?

Det fik jeg en god idé om ved min snak med den gavmilde giver af alle de skønne ting til kattene. Hun er både flaskeplejer og pindesvinemor! Hun er et aldeles passioneret menneske – især overfor hjælp til dyr. Hun har en fortid som social og sundhedsassistent, og da hun desværre måtte stoppe pga en arbejdsskade, havde hun mere tid til omsorgen for dyrene.

Hun elsker at strikke og hækle, og fandt det helt naturligt at lave ting til kattene. Men ikke nok med det. Hun har søreme også strikket strømper til hunde som skulle opereres hos den lokale dyrlæge (de får kolde fødder under narkose), strikket strømper til hjemløse, og da hun arbejdede, strikkede/hæklede hun også, imens hun f.eks. vågede over en patient om natten.

Egentlig ikke så mærkeligt for os strikkere, for vi kender jo følelsen ved at have et strikketøj i hænderne, og hvad det gør ved os.

Hun elsker katte, og har selv to stk., som hun i sin tid selv fik ind som flaskekillinger, og som hun valgte at beholde.

Hun fortæller, at det er hårdt psykisk at skulle sende de små videre efter deres tid hos hende. De kan være helt ned til kun 1 dag gammel når hun får dem, og hun kan have op til seks killinger hos sig ad gangen, som immervæk skal have flaske hver 3. time døgnet rundt – nogle hver 2. time, hvis de er meget dårlige.

Fælles for dem alle er, at de er utroligt sårbare og dybt afhængige af den pleje, omsorg og kærlighed en person som hende kan give.

Men det er søreme også vigtigt den anden vej rundt, for det giver mening, og en følelse af at have værdi at hjælpe, og frem for alt, er det er godt for sjælen at hjælpe dyr i nød.

Der findes en lukket facebookgruppe kun for flaskeplejere, hvor man kan få råd og trøst hvis de små enten ikke klarer det, eller skal videre. Det kan være svært at sætte sig ind i, hvis man ikke har prøvet det. Men det siger noget om, hvor hårdt det kan være at knytte sig til de små killinger. Det trøster hende, at de får en god start på livet. Og de ca 30 katte hun har i hænderne om året, vil forhåbentlig præge dem resten af deres liv.

Men hvordan kom hun på at strikke og hækle til internatkattene? Hun fortæller, at det hele begyndte, da hun blev farmor for 3. gang, og var i gang med at hækle et hjerte. Hjertet faldt på gulvet, og vupti var en af hendes plejekillinger fluks over det, og legede med det. Det skulle vise sig, at alle kattene hos hende – unge som gamle – var vilde med det. Det blev startskuddet til at kreere hjemmehæklede og strikkede legetøj til Fyns Internat.


Ikke kun katteelsker, men også pindsvineelsker

Hendes hjerte banker ikke kun for kattene, men også for pindsvinene. Hun har tidligere længe været pindsvineplejer, og er nu mentor for pindsvineplejere. De små dyr har brug for hjælp, og man kan hjælpe ved at donere. Du kan også blive pindesvineplejer. Se mere her og her

Jeg kan ikke lade være mere at være fuld af beundring for sådan et menneske – jeg bliver SÅ rørt, Tænk at nære så stor en kærlighed og uselviskhed overfor forsvarsløse dyr – endda helt ulønnet.

Jeg kan virkelig anbefale at støtte op om de frivillige som gør så stort et arbejde.

En meget lille, og meget sulten killing. Foto: Lillian Jespersen

Doner garn og/eller kreer selv, og gør kattene glade

Der sidder sikkert mange og strikker og/eller hækler, og mange kan slet ikke lade være. Der er sikkert også mange, som har garnrester liggende, og ikke ved hvad de skal bruges til. Hvorfor ikke donere det til kattene på Fyns Internat, så det kan blive til de skønneste sager til kattene? Det allerbedste garn er bomuld; garn der kan tåle høje grader i vask. Så uld er knapt så brugbart.

Du kan også selv kreere legetøj, tæpper, kattehuler eller noget helt andet, og donere det til Internatet. Det er kun fantasien der sætter grænser…, og jeg skulle hilse og sige, at det vil blive taget imod med kyshånd, og helt sikkert gøre en masse katte glade.

Skulle de få for meget, er der helt sikkert andre af Dyrenes Beskyttelses internater, der vil blive lige så glade.

Du er MEGET velkommen til at aflevere det på

Fyns Internat, Storelandevej 33, 5592 Ejby.

Du er også velkommen til at kontakte mig via kontaktformularen på min hjemmeside. Eller via facebook eller Instagram , så formidler jeg det videre.

Rigtig god strikkelyst!


Fotos venligst lånt af Lillian Jespersen.

PS.: Dette blogindlæg er IKKE reklame eller sponsoreret. Det er udelukkende et udtryk for min egen interesse og begejstring!

Et par veltilpasse handkatte. Foto: Lisbeth Reumert
Del:
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

24 reaktioner

 1. Spændende læsning om katte og strik 🐈‍⬛🐈🧶🧶❤, og dejligt blogindlæg 😍🤩🌺

 2. Have you ever considered about including a little
  bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything.

  Nevertheless think about if you added some
  great pictures or video clips to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with pics and clips, this website
  could certainly be one of the most beneficial in its field.
  Amazing blog!

  1. Thank you very much for your words. I have definitely considered how to optimize my site with much more videos and pictures and will definitely do more of that 🙂
   Have a nice day 🙂

  2. Thanks for your tips and good ideas. I have had it in mind, and will definitely develop further.
   Also thank you for your kind words 🙂

  1. Thank you very much 🙂 I think your sister already has contacted me and it was so nice of her to give me feed back. I’m really grateful for that 🙂

  1. I hope you have found out where the error lies. I haven’t heard of others having those challenges. But please let me know so I can act on it

 3. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and all. However think of if you added
  some great graphics or video clips to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with pics and videos, this site could
  definitely be one of the greatest in its
  niche. Amazing blog!

 4. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum
  it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to
  everything. Do you have any tips for first-time blog writers?
  I’d really appreciate it.

  1. I’m sorry your previous post disappeared. I’m glad you enjoy my blog even though I’m not quite as active as before.

   I highly recommend you to start writing as a first-time blogger. The most important thing is to write about topics that really interest you and have your attention. Be authentic in what you write so that people will be captivated by it.

   Just hang on to it, it’s fun and brings a lot of joy

 5. It’s appropriate time to make some plans for the long run and it’s
  time to be happy. I’ve learn this submit and if I could I wish to suggest you some fascinating things
  or suggestions. Perhaps you could write subsequent articles relating to this article.
  I wish to learn more issues about it!

 6. Excellent pieces. Keep posting such kind of information on your blog.

  Im really impressed by it.
  Hello there, You’ve done an excellent job.

  I will certainly digg it and for my part recommend
  to my friends. I’m confident they will be benefited from this site.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

inspiration
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær blandt de første til at få besked om nye opskrifter, tips & tricks samt spændende ideer til nye projekter

Tak for interessen

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev